Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Szútrák
Szútrák : Bölcsesség a halál idején mahájána szútra

Bölcsesség a halál idején mahájána szútra

Buddha  2006.12.15. 00:09

Kunga Namdrol fordításából készítette Hadházi Zsolt.

(Szanszkritul: Aryātajñāna nāma mahāyāna sūtra)

(Tibetiül: ‘Phags pa ‘da’ ka ma ye shes she bya ba theg pa chen po’i mdo)


Egyszer ezt a beszédet hallottam: a Bhagavan az istenek királyának palotájában tartózkodott az Akanisthában, s tanította a Dharmát az egész udvartartásnak. Miután Ákásagarbha leborult a Bhagavan előtt, ezt kérdezte:

- Világ Tiszteltje, hogyan lássa a bódhiszattva a tudatot a halál idején?

Akkor a Bhagavan válaszolt:

- Ákásagarbha, mikor egy bódhiszattva haldoklik, a halál idejének bölcsességén meditáljon. Ez bölcsesség az, hogy mivel minden jelenség természeténél fogva tiszta, a dolgok nemlétének gondolata a legjobb meditáció. Mivel minden jelenség benne van a bódhicsittában, a nagy együttérzés gondolata a legjobb meditáció. Mivel minden jelenség észlelhetetlen és világosan tiszta, a semmilyen dologhoz sem ragaszkodó gondolat a legjobb meditáció. Mert a tudat felismerése a bölcsesség, a buddhaságot máshol nem kereső gondolat a legjobb meditáció.

A Bhagavan ezt versben is elmondta:


Mivel minden jelenség természeténél fogva tiszta,

Meditálj a dolgok nemlétének gondolatán.

Bódhicsittával,

Meditálj a nagy együttérzés gondolatán.

Természeténél fogva észlelhetetlen, világos tisztaság,

Meditálj mindenféle dologhoz való ragaszkodás nélkül.

A tudat a bölcsesség megjelenésének oka,

Ne keresd a buddhaságot máshol.


Így beszélt a Bhagavan, és az udvartartás, Ákásagarbha bódhiszattva, stb., mind nagyon elégedett volt és dícsérték a Buddha szavait.


A bölcsesség a halál idején mahájána szútra teljes.

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!