Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Dzogcsen
Dzogcsen : Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Dzsikten Gönpo  2021.06.23. 14:04


Hódolat a drága gurunak!

 

A drága guru maga mondta, hogy a végső, lényegi mahámudrá útmutatás öt elemből áll: az útmutatás hagyományvonala; a nézet megértése; a gyakorlás tapasztalata; az egyenlő íz viselkedése; és a hibákat eloszlató bizonyosság.

 

Első, a mahámudrá útmutatások végső hagyományvonala nem csökevényesedhet szavak közönséges átadásává, s nem szakíthatja meg semmilyen személy: a dicsőséges Vadzsradhárától ered egészen a drága guruig.

 

Második, a nézet megértése nem csak a valóság elvont felfogására utal: a jógik, akik a guru áldásán keresztül megértik, hogy a tudatuk születetlen, azok megértik, hogy a tudat születetlen természete meg a látvány és a hang szétválaszthatatlan, mint a víz és a jég, vagy mint a szezámmag és a szezámolaj.

 

Harmadik, a gyakorlás tapasztalata a megértés, hogy tudatunk mentes minden fogalmi sokasítástól.

 

Negyedik, az egyenlő íz viselkedése az üresség és együttérzés, a jelenségek és üresség, az élvezet és fájdalom, és a betegség és a négy elem egyenlő ízére utal.

 

Ötödik, a bizonyosság, ami eloszlatja a hibákat, a mahámudrá nyolc szamajájának felel meg. Ezek:

1. Megérteni tudatunk születetlenségét, de nem elhagyni a gurut és a vadzsra tanítót.

2. A szent Dharma egy pontját sem kritizálni, mint többé vagy kevésbé mély, a titkos mantra vadzsra járművétől egészen a Vinajáig, s nem kritizálni egyik követőjét sem.

3. Mentesnek lenni a felébredés utáni minden reménységtől, de folyamatosan betartani a dharmikus viselkedést.

4. Mentesnek lenni a létforgatagtól való minden félelemtől, de kerülni minden negatív tettet, legyen az súlyos vagy enyhe.

5. Elsajátítani a szamádhit úgy, hogy nem árthat a víz elem és a többi, de közben nincs bennünk büszkeség.

6. Tudni, hogy a szamszára és a nirvána megkülönböztethetetlen, de közben olyan nézetet és viselkedést tartunk fenn, ami egyezik a körülöttünk levőkkel.

7. Felfogni, hogy a buddhák és az érző lények egyetlen folytonosság, de közben természetesen van bennünk együttérzés.

8. Nem megkülönböztetni a gyakorlás idejét a szünetektől, de mégis remeteségben maradni.

 

Ez volt a tömör, végső, lényegi útmutatás a mahámudrá szamaja hagyományvonaláról.

 

Fordítás: Hadházi Zsolt

Forrás: The Fivefold Ultimate, Essential Instructions and Eightfold Samayas of Mahāmudrā https://samyeinstitute.org/guru-rinpoche-day/ultimate-instructions-on-mahamudra-from-the-drikung-lord-jikten-gonpo/

 

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time