Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Dzogcsen
Dzogcsen : Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Dzsikten Gönpo  2021.06.23. 14:04


Hódolat a drága gurunak!

 

A drága guru maga mondta, hogy a végső, lényegi mahámudrá útmutatás öt elemből áll: az útmutatás hagyományvonala; a nézet megértése; a gyakorlás tapasztalata; az egyenlő íz viselkedése; és a hibákat eloszlató bizonyosság.

 

Első, a mahámudrá útmutatások végső hagyományvonala nem csökevényesedhet szavak közönséges átadásává, s nem szakíthatja meg semmilyen személy: a dicsőséges Vadzsradhárától ered egészen a drága guruig.

 

Második, a nézet megértése nem csak a valóság elvont felfogására utal: a jógik, akik a guru áldásán keresztül megértik, hogy a tudatuk születetlen, azok megértik, hogy a tudat születetlen természete meg a látvány és a hang szétválaszthatatlan, mint a víz és a jég, vagy mint a szezámmag és a szezámolaj.

 

Harmadik, a gyakorlás tapasztalata a megértés, hogy tudatunk mentes minden fogalmi sokasítástól.

 

Negyedik, az egyenlő íz viselkedése az üresség és együttérzés, a jelenségek és üresség, az élvezet és fájdalom, és a betegség és a négy elem egyenlő ízére utal.

 

Ötödik, a bizonyosság, ami eloszlatja a hibákat, a mahámudrá nyolc szamajájának felel meg. Ezek:

1. Megérteni tudatunk születetlenségét, de nem elhagyni a gurut és a vadzsra tanítót.

2. A szent Dharma egy pontját sem kritizálni, mint többé vagy kevésbé mély, a titkos mantra vadzsra járművétől egészen a Vinajáig, s nem kritizálni egyik követőjét sem.

3. Mentesnek lenni a felébredés utáni minden reménységtől, de folyamatosan betartani a dharmikus viselkedést.

4. Mentesnek lenni a létforgatagtól való minden félelemtől, de kerülni minden negatív tettet, legyen az súlyos vagy enyhe.

5. Elsajátítani a szamádhit úgy, hogy nem árthat a víz elem és a többi, de közben nincs bennünk büszkeség.

6. Tudni, hogy a szamszára és a nirvána megkülönböztethetetlen, de közben olyan nézetet és viselkedést tartunk fenn, ami egyezik a körülöttünk levőkkel.

7. Felfogni, hogy a buddhák és az érző lények egyetlen folytonosság, de közben természetesen van bennünk együttérzés.

8. Nem megkülönböztetni a gyakorlás idejét a szünetektől, de mégis remeteségben maradni.

 

Ez volt a tömör, végső, lényegi útmutatás a mahámudrá szamaja hagyományvonaláról.

 

Fordítás: Hadházi Zsolt

Forrás: The Fivefold Ultimate, Essential Instructions and Eightfold Samayas of Mahāmudrā https://samyeinstitute.org/guru-rinpoche-day/ultimate-instructions-on-mahamudra-from-the-drikung-lord-jikten-gonpo/

 

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

and i know now that this world will never be enough - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK - a nosztalgia jegyében    *****    Tarot kártya elemzés!Most kedvezményes áron!Párkapcsolati, munkahelyi problémák elemzése a Tarot kártyával! Norina Tarot    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown - MIRAGE MIRROR    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."