Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Vendégkönyv
[Friss hozzászólások] [83-64] [63-44] [43-24] [23-4] [3-1]

2007.02.05. 19:50 Idézet

A Buddha nem valami, hogy az részekre osztható legyen, vagy abból bárki részesedhessen.

Az üresség hínajána értelmezésének nevezik azt, amikor valaki csak az énség ürességét látja be, míg a mahájána üresség az a dharmák ürességét is magában foglalja.

Üresség és Buddha-tudat kapcsolatát lásd a "Pradnyápáramitá és Zen" című dolgozatomban.

Az érdeklődést új cikkek iránt köszönöm, ahogy új készült felrakom.

A Szív szútra szanszkrit szövege ezzel kezdődik: "āryāvalokite¶varabodhisattvo" (lásd: http://www.uwest.edu/sanskritcanon/Sutra/roman/Sutra54.html). Valóban, ennek kínai fordítása az, hogy Guan Zi Zai, amit Tan Xu mester a következőképp magyaráz: "Miért választottuk azt a nevet mi kínaiak, hogy a bódhiszattvát Guan Zi Zainak hívjuk? Mert ő elérte az ösvény gyümölcsét. Elképzelve és szemlélődve a neven meg fogjuk érteni a jelentését. Guan azt jelenti, hogy megfigyelni és megvilágítani. Aki a bódhiszattva ösvényt gyakorolja nem csak saját tudatát világítja meg, hanem a világot is. Ily módon gyakorolva biztosak lehetünk benne, hogy elérjük a megszabadulást. ... Mi a Zi Zai jelentése? Aki képes megállítani a kétféle születést és halált, és a szenvedély és káprázat öt alapvető feltételét, azt Zi Zainak lehet nevezni. Megfigyelni saját énünket annyi, mint felfedezni, hogy a testet és a tudatot megköti az öt szkandha és a hat érzékszerv a megfelelő hat érzéktárggyal. Nem vagyunk szabadok, és ezért nem (vagyunk) Zi Zai." (http://www.buddhanet.net/e-learning/heartl01.htm). Vagy itt van Xuan Hua mester magyarázata: "A szanszkrit Avalókitésvara nevet kínaiul Guan Zi Zainak fordították, vagyis "Szemlélődés Könnyedén". Könnyednek lenni annyi, mint mindentől boldognak lenni és aggodalmaktól illetve akadályoktól mentesnek lenni. Akadálytalannak lenni annyi, mint könnyedséget szemlélni. ... Megmagyarázom a zi zai két jelét, ami együtt könnyedséget jelent. A zi az önmagunk és a zai ahol vagyunk. Elmondom szavanként. Te pont itt (zai) vagy, nem? Másként mondva, vannak hamis gondolataid, vagy nem? Ha vannak hamis gondolataid, akkor te (zi) nem vagy itt. Nagyon egyszerű." (The Heart of Prajna Paramita Sutra with "Verses Without A Stand" and Prose Commentary, with the commentary of the Venerable Tripitaka Master Hsuan Hua p.26 http://online.sfsu.edu/%7Erone/Buddhism/BTTStexts/ps.heart.02.020530.print.pdf).


2007.02.05. 17:53 Idézet
szia van ott valaki?

2007.02.05. 16:55 Idézet

szia Austus! azt tudnod kell,hogy a szív szútra kezdése nem Avalokitésvara hanem Az Önlétezőt figyelő Boddhiszatva!


2007.02.05. 16:47 Idézet

szia Astus!

Lehetnének sűrűbben új cikkek!!!!!!!!!


2007.02.04. 21:24 Idézet
szia Austus! tőled kérdezem a kérdéseket.köszönöm ne haragudj.   lotusz

2007.02.04. 21:20 Idézet

szerinted az üresség megtapasztalása az a Buddha tudat?  ha igen akkor miért?      lotusz                                                  


2007.02.04. 21:16 Idézet

szerinted mi a hinajána üresség és mi a mahajána üresség?

 


2007.02.04. 14:58 Idézet
Szia Astus BUDHA a részem és én az ő része vagyok figyelem és az üresség az mely egyé olvasztot üdv Idracsád

2007.01.22. 18:44 Idézet
Nincs se jegyzetem, se hangfelvételem. Astus

2007.01.19. 17:04 Idézet

Tisztelt Astus!

A Buddhista főiskolán tartott nyilvános előadásokról van-e valamilyen hangdokumentumod vagy jegyzeted, mert nagyon érdekelne az ott elhangzottak. pl. kb. egy éve a buddhizmus és a tudatkutatásról szót egy beszélgetés neves tudósok között mint Agócs Tamás ,Kampis György, stb..


2007.01.17. 11:58 Idézet
Nem hiszek abban, hogy pusztán elméleti szinten lehetne egyáltalán érdemben foglalkozni a Dharmával. Másrészt, nincs olyan, hogy csak elméleti foglalkozás, mert az ember egész lényét érinti mindaz, ami történik vele. Tehát a válaszom az, hogy nem csak elméleti szinten gyakorlom a buddhizmust. Egy álombeli élmény, amit ráadásul el is felejtesz, nincs igazán jelentősége. Sokkal érdekesebb azt firtatni, hogy miért ütközik nehézségbe az éber állapot álomszerűségét felismerni. Astus

2007.01.16. 18:04 Idézet

Astus!

Azt kérdezném, hogy te jutottál-e valamennyire az Üresség megtapasztalásához, vagy ha úgy teszik a Buddhatudathoz vagy csak filozófálás szintjén űzöd az "ipart"?Másik kérdésem: hogy az álomállapotban lehetséges-e a "megtapasztalás"aminek felébredés után sajnos csak halovány derengése marad  ? Vagy csak ámítom magam?


2007.01.12. 11:39 Idézet
Nekem megbízhatónak tűnik, bár nem vagyok igazán ismerője. Astus

2007.01.10. 21:24 Idézet
Mennyire hiteles John Myrdhin Reynolds ?Mert van egy nagyszerű könyvem tőle ,csak nem tudom hogy mennyire vegyem komolyan?

2006.11.24. 08:19 Idézet
:)

2006.11.06. 17:49 Idézet
Saját fordítás (Astus).

2006.11.03. 11:26 Idézet
Kellemes meglepetésben részesültem honlapjukat olvasgatva, gratulálok. Szeretném tudni kinek a fordításában olvashattam a szív szútrát. Köszönöm

2006.10.25. 01:48 Idézet
*O_o* Wooow! Ez az oldal... ez aztán a kellemes meglepetés. Őszintén gratulálok hozzá. X) A fordítások igazán jók, a privát goldolatok és szösszenetek is. Messze a legigényesebb intellektuális zen-oldal, amit eddig átolvastam. X) Ami nekem nem klappol, az az, hogy lereagálod/lereagáltad a mindenféle ezo-emberke és szemellenzős akárki hozzászólásait. Szeintem hiba volt. >___> Minden esetre, ezután vissza-visszanézek majd, hogy hátha frissül az oldal. Még1x gratula'. X)

2006.10.01. 19:57 Idézet

Jó az oldalad Astus! Bár egynéhány dologhoz úgy érzem még "kicsi" vagyok.:)

Viszont egy közös meditációra benevezek!...vagy legalábbis a gyakorlására.:)

tsók, demi :)


2006.09.04. 21:07 Idézet
Nagyon okos kis oldal. Azért Dolgozz még rajta hisz ez erősit.

[Friss hozzászólások] [83-64] [63-44] [43-24] [23-4] [3-1]

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.