Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Zen
Zen : Figyelmeztetés

Figyelmeztetés

Thao-Duong  2005.12.10. 22:48

mindenkinek!

Figyelmeztetés

 

Lásd úgy a világot mint ami egy ég-virág[1], valótlan.

Tekints úgy a testre mint ami egy látomás, alaptalan.

Minden változik és megbízhatatlan.

Ha nem keresed a megtisztulás útját

Káprázatban élsz sok életen át.

 

Tudva ezt, a Buddha együttérzésből jött a világba,

Az Utat használva megtanította nekünk a szenvedés legyőzését,

Hogyan kell elvágni a vágyakat, elengedni születést és halált[2],

És belépni a nirvána nem változó lakhelyébe.

 

A három világ[3] olyan mint az égő ház[4],

A nyolc erényt-adó-víz[5] felfrissít és megtisztít;

Hogy elhagyd ezt a szenvedésteli világot,

Irányítsd tudatodat a Tiszta Föld[6] felé.

 

A hat szótagú Nam Mô A Di Đà Phật[7] alkotja a kapcsolatot

Visszaállítva a tudat természetes nem-mozduló helyzetét;

Amita Buddha[8] nem az elzárkózásban tartózkodik;

A bölcs ráébred erre a felismerésre.

 

Nyolcvannégyezer csodálatos Buddha-forma

Nem ölt alakot a tudaton kívülről;

Ne habozz vagy várakozz!

A Tiszta Föld valóban a szülőfölded.

 

Írta: Thảo-Đường[9].

Ven. Dr. Thich Thien An angol nyelvű fordításából készítette és a lábjegyzeteket írta Hadházi Zsolt.

 

--- Lábjegyzetek

 

1. Ég-virág (szanszkrit: khapupa; kínai: 空華/kōng-huā): illuzórikus virágok látványa az égen szembetegség miatt, vagyis tudatból fakadó káprázat.

2. Születés és halál (sz.: sasāra; k.: 生死 shēng-sǐ): az újraszületés és újrahalál, vagyis a létforgatag, a szenvedés birodalma (szemben a nirvánával).

3. Három világ (sz.: trailokya; k.: 三世 sān-shì): 1. a vágy (kāma), a forma (rūpa) és a formanélküli (arūpa) birodalom. 2. a múlt, jövő és jelen. Vagyis eme világmindenség egésze.

4. Égő ház: Utalás a Lótusz szútra harmadik fejezetében található példázatra, amiben a gyerekek nem vették észre, hogy kigyulladt a ház és tovább játszottak, mígnem az apjuknak sikerült kicsalogatni őket.

5. Nyolc erényt-adó-víz: utalás a Tiszta Földre, ahogy azt az Amitábha szútrában leírják. Ǒuyì Zhìxù (藕益智旭) pátriárka írja a szútra kommentárjában: „A Tiszta Földőn levő ékkő tavakat megtöltő víz nyolc erénye a következő: tiszta és szennyezetlen, nem úgy, mint a mi világunk zavaros vize; tiszta és hűvös, nem úgy, mint a mi világunk vize, ami vagy túl hideg, vagy túl meleg; kellemes édes íze van, nem úgy, mint a mi világunk vize, aminek alsórendűbb íze van, vagy sós, vagy lúgos; világos és átlátszó, nem úgy, mint a mi világunk homályos vize; fényesen csillogó, nem úgy, mint a mi világunk szürkés vize; békés, nem úgy, mint a mi világunk kavargó vize; megszünteti az éhséget és szomjúságot, nem úgy, mint a mi világunk vize, ami hidegrázást okoz; mindig táplálja az érző lények képességeit, nem úgy, mint a mi világunk vize, ami rongálja képességeiket, és lehet állott és egészségtelen, és belefulladnak emberek és így tovább.” (Forrás: Mind-Seal of the Buddhas; translated by J.C. Cleary, 1996.)

6. Tiszta Föld (sz.: sukhāvatī; k.: 淨土 jìng-tǔ): 1. egy olyan ideális hely, ahol nincs szenvedés, s az ember nem hoz létre karmát, így könnyedén elérheti a buddhaságot. 2. a tiszta tudat, ill. a tudat valódi természete.

7. Nam Mô A Di Đà Phật (sz.: Namo Amitābha Buddha; k.: 南無阿彌陀Nán-Mó Ā-Mí-Tuó Fó): ez Amita Buddha tiszteletét, az iránta való odaadást és elkötelezettséget fejezi ki, s ennek a névnek a fenntartása a tudatban (sz.: buddhānusmti, buddha-manasikāra; k.: 念佛 niàn-fó) önmagában egy gyakorlat, ami által elérhető a Tiszta Föld.

8. Amita Buddha: a szanszkrit amita-ābhā (végtelen fény) és amita-āyus (végtelen élet) rövidítése, mivel mind a kettő neve ennek a buddhának.

9. Thảo-Đường: Egy XI. században élt kínai mester, aki elterjesztette Vietnámban a Zen és a Tiszta Föld egyesített módszerét; róla nevezték el ezt az irányzatot, aminek első pátriárkája Lý Thánh Tông császár volt.

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

and i know now that this world will never be enough - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK - a nosztalgia jegyében    *****    Tarot kártya elemzés!Most kedvezményes áron!Párkapcsolati, munkahelyi problémák elemzése a Tarot kártyával! Norina Tarot    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown - MIRAGE MIRROR    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."