Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Zen
Zen : Hongzhi válogatás

Hongzhi válogatás

Hongzhi  2008.11.25. 11:18

Forrás: Cultivating the Empty Field by Dan Leighton, North Point Press, 1991.

Szemlélődni a tízezer éven

 

A foltruhájú szerzetesek gondolkodásukat szárazzá és hűvössé teszik, s megpihennek a feltételekhez kötöttség maradványaitól függetlenül. Kitartóan sikáld és élesítsd ezt a darab mezőt. Közvetlenül vágj át a túlnőtt füvön. Érd el a határt minden irányban anélkül, hogy egy részecskét is beszennyeznél. Szellemi és ragyogó, tágas és csillogó, teljesen megvilágítja ami előtted van, közvetlenül érd el a sugárzó fényt és tisztaságot, ami nem tapadhat egy darab szennyhez sem. Azonnal rántsd meg és húzd vissza az ökör orrát. Persze, szarvai tiszteletet parancsolóak és toporzékolása egy vadállatéhoz hasonló, mégsem tesz kárt az emberek hajtásaiban és gabonájában. Vándorolva fogadd el, ahogy történik. Elfogadva ahogy történik vándorolj. Ne kössön meg egy hely, s ne is telepedj ott le. Ekkor az eke feltöri a talajt az üres kalpa mezején. Ezzel a hozzáállással haladva semmilyen esemény nem lesz homályos, minden birodalom teljesnek jelenik meg. Szemlélődni a tízezer éven annyi, mint elkezdeni a jelenségekben nem lakozást. Ezért mondják, hogy a tudattalaj minden magot tartalmaz, és az egyetemes eső mindet kicsíráztatja. Mikor a felébredés virágzik a vágyak elkopnak és a bódhi gyümölcse a kitökéletesedett én.

 

A buddha munka elvégzése

 

[Az üres mezőt] nem lehet művelni, vagy bebizonyítani. Kezdettől fogva teljes, szennyezetlen és a fenékig tiszta. Ahol minden helyes és tökéletesen elegendő, ott érd el a tiszta szemet, ami maradéktalanul megvilágít, kiteljesítve a megszabadulást. A megvilágosodás ennek megtestesítése, gyakorlással szilárdul meg fokozatosan. Születésnek és halálnak eredendően nincs se gyökere, se szára, megjelenésnek és eltűnésnek eredendően nincsenek meghatározó jegyei, vagy nyomai. Az elsődleges fény, üres és hatásos, megvilágítja a fejtetőt. Az elsődleges bölcsesség, csendes és egyben csodálatos, válaszol a feltételekre. Mikor eléred az igazságot középső és szélső nélkül, elvágva az előttit és utánit, akkor megvalósítod a teljességet. Mindenfele az érzékek és tárgyaik csak megtörténnek. Aki kinyújtja széles hosszú nyelvét, átadja a kimeríthetetlen lámpást, sugározza a nagy fényt és elvégzi a nagy buddha munkát, az elejétől fogva nem kölcsönöz másoktól egyetlen dharmán kívüli részecskét sem. Ez tisztán a saját házadban történik.

 

Sok életnyi félreértés

 

Az üresség jelleg nélküli. A megvilágosodásnak nincsenek érzelmi szenvei. Átható, csendesen mélységes sugárzással titokzatosan megsemmisít minden szégyent. Így ismerheti meg az ember magát, így kiteljesedett az én. Mind rendelkezünk a tiszta, csodásan ragyogó mezővel a kezdetek óta. Sok életnyi félreértés csak a bizalmatlanságból, akadályokból és a zavarodottság ernyőjéből származik, amiket az elkülönítettség díszlete közt gyártunk. Határtalan bölcsességgel utazz ezen túl, elfelejtve az elért sikereket. Őszintén hagyj fel a taktikázással és vállalj felelősséget. Ha az ösvényre lépsz, miután megfordultál és elfogadtad a helyzetedet, a szellemi erő csodásan magával visz. Teljes őszinteséggel lépj kapcsolatba a jelenségekkel, nincs egyetlen porszem sem rajtad kívül.

 

A csoda igazolt és beteljesedett

 

A dharma-birodalom a tíz irányban az egyedüli tudatból jelenik meg. Mikor az egyedüli tudat nyugodt, minden jelenség teljesen kimerült. Melyik van ott? Melyik önmagam? Csak amikor nem teszel különbséget a formák közt, akkor hirtelen egy porszem telepszik le, semmilyen éber figyelmet sem hoznak létre. Lásd a különbséget, hogy még a terhes méh előtt és a bőrzsákod után is, minden pillanat lenyűgöző ragyogás, teljes és kerek irányok és sarkak nélkül, elhajtva a jelentéktelen dolgokat. Ahol valóban semmi sem lehet elhomályosult, azt nevezik önismeretnek. Csak ha így ismerik meg az ént nevezik eredeti felismerésnek, még egy hajszálat sem kapni meg nem érdemelten. Nagyszerű, rejtetten fenntartja az egyediséget, az igazi hallás hang nélküli. Ezért mondják, hogy a szem vagy fül nélküli érzékelés a hely, ahol a csoda igazolt és beteljesedett. Fény árad innen és képek ezrei jelennek meg. Minden lény gyakorlatilag az, együtt a birodalomban ahol a foltruhájú szerzetesek maguktól hajtják végre működésüket. A lényeg csak az, hogy ne kölcsönözzünk mások otthonaiból. Hogy műveljük saját házunkat, tisztán és közvetlenül kell megtapasztalni saját magatoknak.

 

Eredendő lakhely

 

Az Utat gyakorló rejtetten a szavak és gondolatokon túlra jut. Azonnal hiteles, ott van az elfogadott ösvényen és nem ragaszkodik az érveléshez. Tág körűen összekeveredett, a hold folyik minden vízben, a szél átfúj a legfőbb ürességen, természetes módon a nélkül, hogy megérintene vagy akadályozna dolgokat. A felülemelkedő megvilágosodás és működése csak szenny nélkül világít meg és nyomok nélkül működik. Ekkor beléphetsz a szamádhiba minden érzék-poroban és összegyűjthetsz egyetlen pecsétben tízezer formát. Szakítsd meg a szivárgást és ne reagálj rájuk. Ezt nevezik úgy, hogy a foltruhájú szerzetesek ügyének megértése. Továbbá emlékezned kell a hazavezető ösvényre és visszatérned oda. A felhők elpárolognak a hideg égen. Az ősz elment és a hegyen kopárak. Ez az, ahol eredetileg lakunk.

 

A magányos jelzőfény és az egyedüli út

 

Az út emberei átutazzák a világot a körülményekre válaszolva, gondtalanul és kötöttségek nélkül. Mint az esőt adó felhők, az áramlatot követő holdfény, az árnyékban növő orchideák, a mindenben feltörő forrás, tudat nélkül cselekszenek, bizonyossággal válaszolnak. Így viselkednek a kitökéletesedett emberek. Majd vissza kell térniük utazásukhoz és követniük kell az ősöket, kitartóan elől járva és ártatlanul elengedve magukat. A magányos jelzőfény társak nélküli. Az átható, csodálatot keltő hang az egyedüli úton a túlpartra azonnal be tudja tölteni a közepet vagy a széleket, és a legfelsőtől a legalsóig áthat. Ölni, vagy életet adni, feltekerni, vagy kitekerni, ez a saját független döntésed.

 

A zazen tűje

 

Minden buddha lényegi működése,

minden ős működő lényege,

a dolgok érintése nélkül tudni

és tárgyakkal találkozás nélkül megvilágítani.

A dolgok érintése nélkül tudni,

ez a tudás magában rejtett.

Tárgyakkal találkozás nélkül megvilágítani,

ez a megvilágosodás magában csodás.

A magában rejtett tudás

sosem bírt megkülönböztető gondolkodással.

Az önmagában csodás megvilágosodás

sosem jelenítette meg a legkisebb azonosítást sem.

Sosem bírni megkülönböztető gondolkodással,

e tudás páratlanul ritka.

Sosem jeleníteni meg a legkisebb azonosítást sem,

ez a megvilágosodás teljes ragaszkodás nélkül.

A víz egészen a fenekéig tiszta,

a halak gondtalanul tova úsznak.

Az ég vég nélkül tágas,

a madarak elrepülnek a messzi távolba.

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time