Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind mulandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Dzogcsen
Dzogcsen : Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Az öt végső, lényegi útmutatás és a mahámudrá nyolcas szamajája

Dzsikten Gönpo  2021.06.23. 14:04


Hódolat a drága gurunak!

 

A drága guru maga mondta, hogy a végső, lényegi mahámudrá útmutatás öt elemből áll: az útmutatás hagyományvonala; a nézet megértése; a gyakorlás tapasztalata; az egyenlő íz viselkedése; és a hibákat eloszlató bizonyosság.

 

Első, a mahámudrá útmutatások végső hagyományvonala nem csökevényesedhet szavak közönséges átadásává, s nem szakíthatja meg semmilyen személy: a dicsőséges Vadzsradhárától ered egészen a drága guruig.

 

Második, a nézet megértése nem csak a valóság elvont felfogására utal: a jógik, akik a guru áldásán keresztül megértik, hogy a tudatuk születetlen, azok megértik, hogy a tudat születetlen természete meg a látvány és a hang szétválaszthatatlan, mint a víz és a jég, vagy mint a szezámmag és a szezámolaj.

 

Harmadik, a gyakorlás tapasztalata a megértés, hogy tudatunk mentes minden fogalmi sokasítástól.

 

Negyedik, az egyenlő íz viselkedése az üresség és együttérzés, a jelenségek és üresség, az élvezet és fájdalom, és a betegség és a négy elem egyenlő ízére utal.

 

Ötödik, a bizonyosság, ami eloszlatja a hibákat, a mahámudrá nyolc szamajájának felel meg. Ezek:

1. Megérteni tudatunk születetlenségét, de nem elhagyni a gurut és a vadzsra tanítót.

2. A szent Dharma egy pontját sem kritizálni, mint többé vagy kevésbé mély, a titkos mantra vadzsra járművétől egészen a Vinajáig, s nem kritizálni egyik követőjét sem.

3. Mentesnek lenni a felébredés utáni minden reménységtől, de folyamatosan betartani a dharmikus viselkedést.

4. Mentesnek lenni a létforgatagtól való minden félelemtől, de kerülni minden negatív tettet, legyen az súlyos vagy enyhe.

5. Elsajátítani a szamádhit úgy, hogy nem árthat a víz elem és a többi, de közben nincs bennünk büszkeség.

6. Tudni, hogy a szamszára és a nirvána megkülönböztethetetlen, de közben olyan nézetet és viselkedést tartunk fenn, ami egyezik a körülöttünk levőkkel.

7. Felfogni, hogy a buddhák és az érző lények egyetlen folytonosság, de közben természetesen van bennünk együttérzés.

8. Nem megkülönböztetni a gyakorlás idejét a szünetektől, de mégis remeteségben maradni.

 

Ez volt a tömör, végső, lényegi útmutatás a mahámudrá szamaja hagyományvonaláról.

 

Fordítás: Hadházi Zsolt

Forrás: The Fivefold Ultimate, Essential Instructions and Eightfold Samayas of Mahāmudrā https://samyeinstitute.org/guru-rinpoche-day/ultimate-instructions-on-mahamudra-from-the-drikung-lord-jikten-gonpo/

 

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL