Szürke Hegy Közösség
Dharma
 
Sásztrák
 
Egyéb
 
Újdonság
 
Mai Mantra
A létezők mind múlandók. Aki ezt látja, elfordul a szenvedés világától. A megtisztulás útja ez. (Dhammapada XX. 277.)
 
Buddha-számláló
Indulás: 2004-05-02
 
Tanmagyarázatok
Tanmagyarázatok : Bölcs félelem és ostoba félelem a koronavírus idején

Bölcs félelem és ostoba félelem a koronavírus idején

Ácsán Csandakó  2020.03.19. 12:55


A Buddha világossá tette, hogy vannak valódi veszélyek a világban, és van egy bölcs válasz rájuk. Azt is mondta, sok magunk teremtette félelem is létezik, amik szükségtelenül okoznak szenvedést nekünk és másoknak. Ahogy világszerte megjelenik a koronavírus, az emberek érthetően félnek, de ez egyben értékes lehetőség a félelem megértésére, illetve a bölcs és nem bölcs megkülönböztetésére. A Buddha rendszeresen kihangsúlyozta, hogy a szamszára veszélyes hely. A sóvárgásból, haragból, és zavarodottságból történő cselekvésünk veszélyeinek tisztán látása értelmes és felelősségteljes. A káros kamma fájdalmas eredményeivel szembeni óvatos elővigyázatosság okos és hasznos. A veszélyek felismerésére adott bölcs válasz nem a félelemben élés, hanem az életünk fontossági sorrendjének megváltoztatása úgy, hogy gondolataink és viselkedésünk a védettség, biztonság, és boldogság felé irányuljon. A legtöbben azonban bizonyos fokig tagadásban vannak az igazi veszélyeket illetően.
 

A másik szélsőség a nem létező dolgok miatti szorongás és ijedtség. A legtöbb dolog, ami miatt az emberek aggódnak, csupán gondolatok saját elméjükben, s nincs határa a gondolatoknak arról, hogy mi fordulhat rosszra a jövőben. Még ha minden tökéletes is, tönkretehetjük a jövő miatti aggódással. Ha a félelem és aggódás szokássá válik, sosem fogjuk igazán élvezni az életet. Sosem lesz békés az elménk.
 
Miért van az, hogy az egyik fő meghatározása az első nemes igazságnak az, hogy öregség, betegség, és halál? Mert ezekkel mind találkozunk. A betegség nem csak megfázást vagy izomlázat jelent, hanem egyben a nagyon is életveszélyes betegségeket, amik megmutatják emberi testünk törékenységét.


A betegségre és halálra adott bölcs válasz a tagadás és ijedtség elkerülése. Ha az emberek nem akarnak a halálra nézni, nem kötnek vele békét, akkor ez arra készíti fel őket, hogy letaglózódjanak a félelemtől és szorongástól, amikor a halál valódiságát kényszerülnek elismerni. A bölcs válasz, a bölcs félelem, az a nyugodt felismerése a tényleges veszélyeknek, amikkel találkozunk. Ekkor világos és töretlen figyelemmel tárgyilagosan megfigyeljük a veszélyekre adott érzelmi válaszainkat. Ha fájdalmat vagy szenvedést látunk a szívünkben, akkor valamibe még biztos kapaszkodunk. Mi az? Mi az konkrétan? Valami olyannak az elvesztésétől félünk, amit szeretünk? Csak ha látjuk, hogy mibe kapaszkodunk, akkor tudjuk elengedni. Csak ha látjuk, hogy a ragaszkodás és kötődés szenvedést okoz, akkor lesz világos, hogy ez nem szolgálja az érdekünket. Akkor természetszerűen a boldogság felé vesszük az irányt, ahogy jobban megértjük magunkat. Amikor bizonyos félelmeket jogtalannak, igazolatlannak, és haszontalannak látunk, akkor az ostoba félelmek maguktól elmúlnak. Ami marad, az az öröm.

A betegségen szemlélődés, különösképp amikor még egészségesek vagyunk, nem az örömöt hivatott elnyomni, hanem igazából egy örömforrás. A félelmet felváltja a megkönnyebbülés és hála.

Fordítás: Hadházi Zsolt

Forrás: https://www.facebook.com/VimuttiBuddhistMonastery/photos/rpp.147418018766847/1516820778493224/?type=3&theater

 
Bódhidharma
Főkapu
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MONDO
Avagy: Kérdés-Felelet! (csak tagoknak)
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók